Mellemøstnetværkets medlemmer
Lær Mellemøstnetværkets medlemmer at kende
Gå til medlem
Mogens Lykketoft
Mogens Lykketoft har haft en lang og bemærkelsesværdig karriere som dansk politiker og international diplomat. Han var medlem af Folketinget fra 1981 til 2019 og har besiddet flere ministerposter, herunder som skatte-, finans- og udenrigsminister. Derudover har han været formand for Socialdemokratiet, Folketinget og FN’s Generalforsamling (2015-2016).
Mogens Lykketoft har skrevet mange bøger og artikler om internationale spørgsmål. Lykketoft har en langvarig og dyb involvering i Mellemøsten, især i relation til Israel og Palæstina som han har besøgt flere gange for at arbejde tæt sammen med fredsfløjene i regionen. Hans engagement blev yderligere styrket under hans tid som udenrigsminister og som formand for FN’s Generalforsamling.
Lykketofts arbejde har haft en betydelig indflydelse på både nationale og internationale niveauer, og hans engagement i fredsarbejde i Mellemøsten fortsætter med at være en central del af hans virke.
Peter Hansen
Peter Hansen var generalkommissær for UNRWA i perioden 1996-2005. I den egenskab samarbejdede han med fremtrædende israelske og palæstinensiske ledere, herunder Yasser Arafat, Haidar Abdel Shafi, Faisal Husseini, Yitzhak Rabin, Shimon Peres og Yossi Beilin. Hans arbejde omfattede også tætte relationer med civilsamfundsorganisationer og flygtninge over hele regionen, hvilket gav ham en dybtgående forståelse af de humanitære og politiske udfordringer i Israel, Libanon, Jordan, Syrian og blandt palæstinenserne i Gaza og på Vestbredden .
Foruden sin rolle som generalkommissær for UNRWA har Peter Hansen været FN’s vice-generalsekretær for humanitære anliggender og nødhjælpskoordinator, “Diplomat-in-Residence” ved Fordham University i New York samt lektor og professor ved Århus og Odense Universitet.
Paula Larrain
Paula Larrain er en erfaren journalist med mange års internationalt fokus herunder Mellemøsten. Hun har arbejdet for medier som Berlingske, DR og Altinget, hvor hun har skrevet om Israel/Palæstina konflikten. Derudover har hun været involveret i civilsamfundsorganisationer som Brobyggerne og Mino Danmark. Fra 1. november er hun seniorrådgiver i Amnesty International.
I 2023 deltog hun i en delegation til Gaza, Østjerusalem og Vestbredden arrangeret af Folkekirkens Nødhjælp. Herefter skrev hun artikler og holdt foredrag baseret på sine oplevelser i Palæstina og erfaringer fra Chile.
Malene Sønderskov
Malene Sønderskov er evalueringsspecialist og medstifter af StrategyHouse.dk med over 15 års erfaring inden for evaluering af sociale forandringsprojekter, særligt relateret til køn, menneskerettigheder og god regeringsførelse.
En stor del af Malenes professionelle erfaringer er knyttet til arbejde i Mellemøsten og Nordafrika (MENA-regionen). Hun har i mange år arbejdet med FN-organisationer, EU, Danida, Sida og internationale NGO’er i regionen, med fokus på udviklingsprojekter og sociale forandringer.
Fra 2001 til 2010 var hun leder af Folkekirkens Nødhjælps arbejde i MENA-regionen, navnlig Israel og Palæstina, hvor hun blandt andet stod i spidsen for projekter relateret til kvinderettigheder, governance og humanitære indsatser. Desuden har hun arbejdet i lande som Libyen, Tunesien Syrien, og Jordan hvor hun har ledet flere strategiske evalueringer.
Foto: Jacob Crawfurd
Jørgen Harboe
Jørgen Harboe, har over 40 års erfaring som udviklingsjournalist og forfatter. Han er en aktiv stemme i den offentlige debat som blogger på Globalnyt. Hans erfaring som korrespondent for Kristeligt Dagblad i Israel i 1967-68 har givet ham en dyb indsigt i mellemøstregionen, og han har siden da rejst og opholdt sig i Israel og Palæstina adskillige gange. I 2005 og 2006 var han valgobservatør i Gaza og Hebron.
Hans forfatterskab inkluderer bogen blandt andet: “Gensyn med Jerusalem”, udgivet af Gyldendal i 1995.
Knud Vilby
Knud Vilby er journalist og forfatter. Han har tidligere været chefredaktør for Dagbladet Information og formand for både Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk Forfatterforening. Han har også været styrelsesmedlem i Folkekirkens Nødhjælp.
Vilby har skrevet flere bøger om udvikling og globale forhold og har været engageret i Israel-Palæstina-konflikten gennem Mellemfolkeligt Samvirke og Folkekirkens Nødhjælp. Han har også været formand for Den danske UNESCO nationalkommission.
Han har udført udenrigspolitiske analyser og reportager fra Gaza og Vestbredden i 1991, genreflekteret i 2024.
Vilby har arbejdet med dansk bistand som medlem af Danidas styrelse (1991-1998), næstformand for Ulandsrådet (1990-1995) og næstformand for Rådet for Dansk Miljøbistand (1996-2000).
Peter Lodberg
Peter Lodberg er en fremtrædende akademiker og tidligere generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Han har en omfattende akademisk baggrund som professor, ph.d. og dr.theol., og har undervist og forsket i emner relateret til tro og magt i Mellemøsten, med særligt fokus på Palæstina og Israel. Lodberg har skrevet en doktordisputats med titlen “Tro og magt i Det Hellige Land. Palæstinensisk teologi og kirke i et transformationssamfund efter 1967”, som udforsker de komplekse relationer mellem religion og magt i regionen.
Han er formand for Folkekirkens Mellemkirkelige Råd og medlem af Det Lutherske Verdensforbunds Council i Geneve. Lodberg har bidraget væsentligt til forståelsen af kristendommens rolle i Palæstina gennem sine publikationer, herunder “Kristne i Palæstina – en guide”, “Tro og magt i det hellige land – Palæstinensisk teologi og kirke i et transformationssamfund efter 1967” og “Genkomster – Religion og politik i Palæstina”.
Birgitte Rahbek
Birgitte Rahbek har en omfattende akademisk baggrund og en dybdegående erfaring inden for medier og konfliktløsning. Hun har en BA i fransk og en magistergrad i kultursociologi fra Københavns Universitet, hvor hun skrev en konferens om arabiske kvindekår. Hun har også en licentiatgrad (Phd) i pædagogik fra Danmarks Lærerhøjskole med afhandlingen “Børn mellem 2 kulturer”.
I 23 år var Birgitte ansat i DR, hvor hun producerede en række reportager, montager og oplysende programmer på P1. Hendes arbejde omfattede mange udsendelser om Mellemøsten og Israel/Palæstina-konflikten, hvilket har givet hende en stor ekspertise i regionen. Hun har rejst i mange arabiske lande og Israel og har boet et par år i Libanon, hvor hun studerede political science og historie på Det Amerikanske Universitet i Beirut.
Senest har Birgitte arbejdet som konfliktrådsmægler ved Nordsjællands Politi i 10 år.
Lars Erslev Andersen
Lars Erslev Andersen er idéhistoriker og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Han har forsket i mellemøstlige forhold i over 30 år med en særlig interesse for USA’s Mellemøstpolitik. Hans forskning har også omfattet Kinas engagement i regionen i de senere år. Han har besøgt mellemøstregionen adskillige gange, og har udført omfattende feltstudier, herunder i flygtningelejre i Libanon.
Lars Erslev Andersen har ligeledes publiceret videnskabeligt om emner som zionisme og Vestbredden og er i øjeblikket ved at færdiggøre en bog om USA’s og Israels forhold, som forventes udgivet på Aarhus Universitetsforlag i foråret 2025.
Uffe Gjerding
Uffe Gjerding er en dansk teolog med omfattende erfaring inden for humanitært arbejde og Mellemøst-relaterede opgaver. Han blev født i 1946 og voksede op i Jaffa, Israel, i 1950’erne. Han er cand.theol. fra Københavns Universitet og har gennem sin karriere arbejdet intensivt med Mellemøsten.
Gjerding har arbejdet for Kirkernes Verdensråd i otte år, og han har været tilknyttet Folkekirkens Nødhjælp i omkring 30 år, hvor han blandt andet har fungeret som Mellemøst-koordinator og afdelingsleder samt global koordinator.
Efterfølgende har han også været næstformand i organisationen “Betlehems Venner”, hvor han fortsætter sit engagement i Mellemøsten. Han er ligeledes foredragsholder og forfatter af artikler, især om de kristne Israel og Palæstina.
Christian Balslev-Olesen
Christian Balslev-Olesen har en omfattende baggrund i humanitært arbejde, særligt i Mellemøsten. Som generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp arbejdede han i 10 år med projekter i Israel og Palæstina, hvor han spillede en central rolle i organisationens indsats.
Som UNICEF-repræsentant samarbejdede han med FN’s regionale organisationer i Mellemøsten og Østafrika om komplekse humanitære problemstillinger.
Han har også rådgivet FN i Yemen, Libyen og Sudan om nødhjælpsprogrammer og været direktør for Det Danske Hus beliggende i Ramallah, hvor han styrkede samarbejdet med palæstinensiske partnere.
Jørn Nerup
Jørn Nerup er en internationalt anerkendt dansk læge og tidligere adj. professor i medicin ved Københavns Universitet, specialiseret i diabetesforskning, især type 1-diabetes. Han har spillet en central rolle i internationale samarbejder og programmer, herunder etableringen af et nationalt palæstinensisk diabetesbehandlingsprogram i Øst-Jerusalem, Vestbredden og Gaza.
Som senior frivillig konsulent for Folkekirkens Nødhjælp (2006-2019) samarbejdede han med UNRWA om uddannelse af sundhedspersonale. Nerup har også været aktiv som foredragsholder og delt sine erfaringer om både sundhedsarbejde og sundhed i de palæstinensiske områder.
Jørn Nerup har ligeledes været forfatter og medforfatter til knap 500 videnskabelige publikationer.
Kirsten Lund Larsen
Kirsten Lund Larsen er journalist og har arbejdet som kommunikationsmedarbejder og afdelingsleder i Folkekirkens Nødhjælp og Red Barnet. Hun var generalsekretær for KFUM og KFUK i Danmark fra 2003-13 og formand for Folkekirkens Nødhjælps bestyrelse fra 2005-14.
Som 19-årig var hun på kibbutzophold, da Yom Kippur-krigen brød ud i 1973, og hun har siden som journalist besøgt Vestbredden, Gaza og Israel for at dække sundheds-, uddannelses- og menneskerettighedsprojekter. Hun var i Beirut sammen med danske nødhjælpsarbejdere i 1982 og deltog i et dansk kirkeligt delegationsbesøg til de palæstinensiske områder i 2006.
Jørgen Estrup
Jørgen Estrup er økonom med speciale inden for samarbejde med udviklingslandene og FN. Hans første udsendelse for Danida var til Pakistan og Mellemøsten.
Han var i en længere periode medlem af Folketinget, fmd. for Udenrigsudvalget og i 12 år medlem af Udenrigspolitisk Nævn. I den periode ledede han bl.a. en folketingsdelegation, som i en højspændt periode besøgte Israel, Vestbredden og Gaza. Besøgene i området, herunder til Syrien og Golan, gav et indgående kendskab til konflikten og dens tragiske konsekvenser.
Efter en periode som FN-ansat og derefter international konsulent for udviklingsbistand i bl.a. Afrika og Mellemøsten, har han i 14 år været fmd. og nu bestyrelsesmedlem for NGO’en FN-forbundet i Danmark. FN-forbundet har i hele perioden været skarp kritiker af Israels bosættelsespolitik, indespærringen af Gazas befolkning og fortaler for en to-statsløsning.
Jørgen Estrup har været prorektor for Københavns Universitet og lektor i nationaløkonomi.
Kirsten Thorup
Kirsten Thorup er forfatter. Hun har udgivet digte og en lang række romaner samt skrevet tv- og teaterdramatik. Kirsten Thorups seneste udgivelser omfatter “Indtil vanvid, Indtil døden” og “Mørkets bag dig”. Siden 1980´erne har hun været engageret i Palæstina-Israel konflikten, blandt andet som delegeret ved Sabra-Shatila-tribunalet i Oslo i 1982.
I 1987 foretog hun en reportagerejse til Vestbredden, Gaza og Østjerusalem, udsendt af Folkekirkens Nødhjælp.
I 1988 var hun medstifter af Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening. Som repræsentant for Dansk PEN deltog hun i indvielsen af et selvstændigt palæstinensisk PEN-center i Østjerusalem og Gaza i 1994, i forbindelse med oprettelsen af Det Palæstinensiske Selvstyre. I 2010 besøgte hun Ramallah, Jenin og Hebron. Hun har også skrevet flere artikler og debatindlæg, senest i Information i november 2023 og marts 2024.
Anne Hjul Lybke
Anne Hjul Lybke er folkekirkens medlem af Kirkernes Verdensråds centralkomite og læser Interreligiøse Islamstudier på Københavns Universitet. Hun har en bachelorgrad i teologi og læste i den forbindelse et semester på The Hebrew University of Jerusalem. Her studerede hun bl.a. interreligiøs konflikt og dialog samt religiøse narrativer på begge sider af konflikten. Og så talte hun særligt med mange unge – israelere såvel som palæstinensere – om deres håb, drømme og traumer.
Anne har på forskellige måder beskæftiget sig med kirkers rolle i samfundet og civilsamfundsorganisationers involvering i verden – bl.a. gennem Danske Kirkers Råd, Folkekirkens Nødhjælp og KFUM og KFUK. Anne har holdt foredrag om Palæstina og Israel med særligt fokus på religioners rolle på godt og ondt og på de unge i Palæstina og Israel.
Jørgen Lissner
Jørgen Lissner er cand.scient.pol. med en lang karriere inden for u-landsbistand og konfliktforebyggelse. Han har været FN-soldat på Cypern og u-landsfrivillig i Sydkorea og var i 14 år tilknyttet Folkekirkens Nødhjælp – først som Styrelsesmedlem og siden som medarbejder i København og Genève.
Derefter fulgte 23 år i FN-tjeneste: (a) 10 år med UNDP i tre forskellige u-lande i Afrika og Asien samt i New York, og (b) 13 år som FN landechef (U.N. Resident Coordinator) i Litauen, Jordan og Bangladesh. Under hans fem-årige udstationering i Jordan arbejdede han tæt sammen med UNRWA og med UNDPs Programme of Assistance to the Palestinian People (PAPP) i East Jerusalem.
Som FN-pensionist har Lissner haft diverse konsulentopgaver for FN – specielt i konfliktramte lande, bl.a. som medarbejder i FNs fredsbevarende mission i DR Congo og som evaluator af UNDP’s genopbygningsbistand i Gaza efter Israels ’Operation Cast Lead’ (2008-2009).